Bij het configureren van VLANs op Netgate appliances met pfSense, zoals de XG-7100, vereist het proces een extra stap die niet onmiddellijk duidelijk is voor iedereen die bekend is met pfSense. In deze blog duiken we in hoe je effectief VLANs instelt op een Netgate XG-7100, met inbegrip van deze cruciale extra stap.

De Normale Manier om VLANs in te Stellen in pfSense

In pfSense creëer je normaal gesproken een VLAN via Interfaces > Assignments > VLANs. Dit proces is rechttoe rechtaan voor de meeste pfSense-gebruikers en geldt voor diverse pfSense-inclusief Netgate-apparaten. Je kiest eenvoudigweg de ouderinterface, specificeert het VLAN-tag en voegt een beschrijving toe.

De Extra Stap op een Netgate XG-7100

De Netgate XG-7100 vereist echter een extra stap voor de VLAN-configuratie om correct te functioneren. Dit komt door de unieke switcharchitectuur van de XG-7100, die meer flexibiliteit biedt in poortconfiguraties maar ook extra configuratie noodzakelijk maakt.

Stap 1: VLAN Definiëren via Interfaces > Switches > VLANs

Nadat je je VLAN hebt gecreëerd zoals je normaal zou doen, moet je deze ook definiëren in het switches-gedeelte van de interface. Dit doe je door naar Interfaces > Switches > VLANs te gaan. Hier voeg je hetzelfde VLAN toe dat je eerder hebt gecreëerd, zorg ervoor dat de VLAN ID overeenkomt.

Stap 2: Poorten Koppelen aan de VLAN

De volgende stap is het koppelen van de gewenste poorten aan je VLAN. Dit doe je in hetzelfde Switches > VLANs menu. Voor elke poort die je aan je VLAN wilt toevoegen, plaats je een vinkje bij ’tagged’. Dit zorgt ervoor dat de poorten correct communiceren binnen de VLAN.

DHCP Server Activeren op je VLAN

Nadat je VLAN correct is ingesteld, vergeet dan niet om, indien nodig, een DHCP-server op je VLAN te activeren. Dit zorgt ervoor dat apparaten die met de VLAN verbonden zijn, automatisch IP-adressen toegewezen krijgen.

Conclusie

De extra stappen die nodig zijn om een VLAN in te stellen op een Netgate XG-7100 kunnen aanvankelijk wat verwarrend zijn, vooral voor degenen die gewend zijn aan de standaardmanier van VLAN-configuratie in pfSense. Echter, door bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je VLANs correct functioneren op je Netgate XG-7100. Dit levert een robuust en flexibel netwerk op dat klaar is voor jouw specifieke behoeften.