In de wereld van netwerkbeveiliging en -beheer kan het opzetten van een RADIUS-server via Microsoft Network Policy Server (NPS) essentieel zijn voor het authenticeren van toegangsverzoeken. Echter, beheerders die werken met Server 2019 kunnen stuiten op een hinderlijke bug die ervoor zorgt dat clientcomputers niet kunnen verbinden met de wifi. Deze kwestie wordt gemarkeerd door EventID 6274 in de Event Viewer, een probleem dat ondanks zijn bekendheid nog steeds niet is opgelost door Microsoft.

Het Probleem: EventID 6274

Wanneer een client probeert te verbinden met een via NPS beveiligd netwerk, kan de verbinding mislukken. Dit probleem wordt geregistreerd als EventID 6274 in de Event Viewer, waarbij de foutmelding aangeeft dat er iets mis is gegaan met de authenticatie via de RADIUS-server. Dit probleem is bijzonder frustrerend omdat het de netwerktoegang voor legitieme gebruikers kan blokkeren.

De Oorzaak

Hoewel de specifieke oorzaak van dit probleem complex en technisch van aard kan zijn, komt het er in de praktijk op neer dat NPS niet correct reageert op authenticatieverzoeken door een configuratiefout of -beperking. Het resultaat is dat clientapparaten worden verhinderd om succesvol verbinding te maken.

De Oplossing

Gelukkig is er een vrij eenvoudige oplossing die dit probleem kan verhelpen. Het vereist het uitvoeren van een specifiek commando in een elevated command prompt op de NPS-server. Hier zijn de stappen om het probleem op te lossen:

  1. Open een Elevated Command Prompt: Klik met de rechtermuisknop op de Startknop en kies ‘Command Prompt (Admin)’ of ‘Windows PowerShell (Admin)’ afhankelijk van je versie van Windows. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk een Command Prompt venster opent, aangezien dit specifieke commando mogelijk niet correct werkt in PowerShell.
  2. Voer het Commando Uit: Typ het volgende commando in het Command Prompt venster en druk op Enter:
Copy to Clipboard

Conclusie

Hoewel het teleurstellend is dat deze bug nog steeds aanwezig is in Server 2019, biedt de bovenstaande oplossing een effectieve manier om het probleem te omzeilen en de netwerktoegang te herstellen. Als je te maken hebt met EventID 6274 op je Microsoft NPS-server, probeer dan deze stappen om je netwerk snel weer operationeel te krijgen.