Swap-geheugen kan van cruciaal belang zijn voor de prestaties en stabiliteit van je Netgate SG-3100, vooral als je merkt dat je systeem regelmatig te weinig geheugen heeft. Swap fungeert als een uitbreiding van je fysieke geheugen door ongebruikte geheugendelen op je harde schijf te plaatsen, waardoor je systeem meer ademruimte krijgt. In deze blog laten we zien hoe je swap-geheugen aan je Netgate SG-3100 toevoegt.

Een Swap-bestand Toevoegen

Eerst moet je een regel toevoegen aan het bestand /etc/fstab. Dit zorgt ervoor dat je swap-bestand bij elke opstart automatisch wordt aangemaakt en gebruikt. Voeg de volgende regel toe:

Copy to Clipboard

Opmerking: Om een regel toe te voegen aan /etc/fstab, heb ik gebruik gemaakt van nano, wat niet standaard geïnstalleerd is. Om dit te installeren, log je in via SSH op je Netgate-apparaat en voer je de onderstaande commando’s uit:

Copy to Clipboard

Een Leeg Swap-bestand Maken

Nu moet je een leeg bestand aanmaken dat als swap-ruimte zal dienen. Dit doe je door het volgende commando uit te voeren, wat een bestand van 1 GB creëert:

Copy to Clipboard

Swap Inschakelen

Om je nieuwe swap-geheugen te activeren, kun je de volgende opdracht gebruiken. Dit activeert alle swap-ruimtes die zijn aangegeven in /etc/fstab:

Copy to Clipboard

Als alternatief kun je het systeem herstarten om te testen of de swap automatisch wordt ingeschakeld.

Verifiëren Dat Swap Is Ingeschakeld

Na het inschakelen van swap, wil je natuurlijk verifiëren of het correct werkt. Dit kan met het volgende commando:

Copy to Clipboard
Dit commando geeft je informatie over alle actieve swap-ruimtes, inclusief je zojuist aangemaakte bestand.

Conclusie

Het toevoegen van swap-geheugen aan je Netgate SG-3100 kan aanzienlijk bijdragen aan de prestaties en betrouwbaarheid van het systeem, vooral bij intensief gebruik. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je eenvoudig extra swap-geheugen toevoegen en zo je systeem optimaliseren. Vergeet niet om regelmatig te controleren of je swap-geheugen naar behoren functioneert om de best mogelijke prestaties van je Netgate-apparaat te garanderen.